Diyetisyen
Sanıldığı üzere ‘diyet yapmak’ sadece fazla kilolardan kurtulmak için uygulanan bir beslenme yöntemi değildir.
Diyet; bir yaşam şeklidir. İçinde yaşamak zorunluluğu olduğumuz tek şeyin; bedenimizin; sağlıklı olması için iyi beslenmektir.
Beden, ruh ve akıl üçlüsünün yalnızca birinin iyiliği yeterli değildir. Bedenimizi sağlıklı yiyecekler, ruhumuzu onu huzurlu kılan her şeyle ve aklımızı doğru bilgilerle doyurmaktır ‘diyet yapmak’.
Hastalıklardan korunabilmenin en iyi yöntemidir. İçinde rafine edilmiş ürünlerin (işlenmiş/ hazır gıda) olmadığı, oldukça renkli, her çeşit besin grubunun vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kadar tüketilmesidir. Bağışıklık sitemimizin kuvvetli olmasını sağlayan, dolayısıyla bizi hastalıklardan koruyan, genetiksel olarak ailemizden bize aktarılmış olan hastalıkların bile ortaya çıkmasını engelleyen doğru beslenme seçimlerimizdir ‘diyet yapmak’.
Herhangi bir nedenle yakalandığımız birçok kronik hastalığın en önemli tedavi yöntemlerinde biri, doktor kontrolünde yapılan medikal tedavinin yanında, özellikle medikal tedavinin yararlılığını artırmak amacıyla ve iyileşme sürecini kısaltmak için uygulanan ‘tıbbi beslenme tedavisi’ dir.
Her pazartesi bir heves başlanılıp, üç beş gün sonra dayanılamayarak bırakılan, yıpratıcı bir zaman kaybı değil, sizi doğru bilgilendirecek bir diyetisyen desteğiyle hayat boyu sağlıklı kalmanın yollarını alışkanlık haline getirme şeklidir ‘diyet yapmak’.
PİLATES İLE ZAYIFLANIR MI?
Pilates yapanlar, bununla birlikte “kişiye özel” zayıflama programı uygularsa zayıflama sağlanır. Kişiye özel beslenme programı ile kiloların çoğu yağ dokusundan gider ve kas dokusunda kayıp azdır. Sadece pilates yapmak kas yapısının güçlenmesini, vücudun esneklik ve daha düzgün bir duruş kazanmasını sağlar. Aynı zamanda yeterli ve dengeli beslenme bir beslenme programı kişiye kilo verdirmese bile ince ve fit bir görünüm sağlayabilir.
PİLATES YAPANLAR NASIL BESLENMELİ?
- Pilatese başlamadan 1,5-2 saat öncesinden öğününüzü yapın. Aksi takdirde kan şekeri dengeniz bozulabilir ve kramplar oluşabilir.
- Pilates esnasında 15 dakikada bir az miktarlarda(75-100 ml) su tüketmelisiniz. Suyunuz oda sıcaklığında olmalı ve yudum yudum içmelisiniz.
- Pilatesten 1,5-2 saat önceki öğününüzde mutlaka karbonhidrat ve protein kaynağı olsun. Kan şekerinizi hızlı yükselten ve ardından düşüren, bu yüzden insülin metabolizmasına zarar verecek beyaz şeker, beyaz un, pirinç gibi besinler yerine kan şekerine daha uzun sürede etki eden tam buğday, çavdar, yulaf gibi ekmekleri tercih edin. Protein açısından zengin olan et, tavuk veya balığın az yağlı ve ızgara yöntemiyle pişmiş olmasına dikkat edin, bunları tüketmiyorsanız peynir ve yumurta da tüketebilirsiniz.
- Pilates egzersizleri sizlere aşırı kalori harcatmaz. Bu yüzden çok yüksek kalorili besinler almayın. 70 kg biri 30 dk pilates yaparak yaklaşık 220 kalori harcar.
- Besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde tüketmelisiniz.
- Pilatesle ilgilenenlerin zayıflama sürecinde düzenli kalsiyum ve omega-3 alımına ihtiyacı vardır. Kalsiyum için günde 2 su bardağı az yağlı/yağsız süt; omega-3 yağ asitleri için de haftada 2-3 kez balık tüketmeyi unutmayın.
Kilo vermek ve kilolarını korumak isteyen pilates severler, diyetisyeninizden “size özel” hazırlanan bir beslenme programı isteyin.